Verslag conferentie 13 december 2024

Verslag conferentie Vereniging van Taalspecialisten           vrijdag 13 december 2024

Locatie                            Aristo meeting center Utrecht-Lunetten

Thema:              Perspectieven op literatuuronderwijs in de basisschool
Voor een foto-impressie klik hier

PROGRAMMA

09.30 uur Inloop
10.00 uur Inleiding door Tjalling Brouwer, voorzitter Vereniging van Taalspecialisten 

Voor de presentatie klik hier 

10.15 uur Inleiding Theo Witte 
Theo Witte is leesbevorderaar van geboorte, voorzitter van RED Team Onderwijs en meer dan dertig jaar vakdidacticus Nederlands geweest bij de lerarenopleiding van de Rijksuniversiteit Groningen.

Yes we can!! Naar een vruchtbare en sterke leescultuur.
Theo Witte gaat in op de problemen van de huidige zwakke leescultuur en de structurele problemen die daaraan ten grondslag liggen. Voor een sterke leescultuur in het basisonderwijs zijn het deze problemen die moeten én kunnen worden opgelost. Dit blijkt uit zowel onderzoek als de onderwijspraktijk. Op zoek naar antwoorden gaat Theo in op o.a. het belang van een doorlopende leeslijn waarin structureel aandacht is voor verhalen en gedichten, en de rol die de leerkracht als professional moet kunnen invullen met kennis van kinder- en jeugdliteratuur, en als rolmodel voor jonge lezers.

11.15 uur Thee-koffiepauze
11.30 uur Inleiding Eline Peeters

Eline Peeters is onderzoeker aan Tilburg University en docent Nederlands. 

Eline doet in haar workshop verslag van eerste ideeën voor en onderzoek naar een intermediale literatuurdidactiek: inzichten over publiek auteurschap.
Leerlingen moeten vandaag de dag hun weg zien te vinden in een complex medialandschap waarin verschillende media razendsnel gecreëerd en beschikbaar gemaakt worden. Hierdoor ontstaan er steeds nieuwe mogelijkheden om verhalen te vertellen. Het is de taak van het onderwijs om de jongeren op te leiden tot kritische mediagebruikers die beschikken over kennis en vaardigheden die nodig zijn om in de toekomst deel te nemen aan onze samenleving.
De deelnemers gaan aan de slag met (literaire) tekstfragmenten en met mediaoptredens van Ilja Pfeijffer om te onderzoeken welke inzichten over intermediale literatuur en auteurschap leerlingen op kunnen doen. Daarnaast wordt de mogelijke inzet in de lespraktijk besproken.

Voor de presentatie klik hier

12.30 uur LUNCH
13.15 uur Inleiding Simon van der Geest
Simon van der Geest schrijft boeken, theater en poëzie voor kinderen. Hij heeft tweemaal een Gouden Griffel gewonnen (voor Dissus en voor Spinder, een Zilveren Griffel (voor Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle) en de Jan Wolkers Prijs (voor Spinder)
Perspectief op Jeugdliteratuur in de basisschool

Simon van der Geest bezoekt regelmatig klassen op basisscholen en spreekt daar met kinderen over lezen en over zijn boeken. Hij geeft ons in zijn lezing zijn perspectief op de plek van (jeugd)literatuur in het basisonderwijs. Ook geeft hij ons een inkijkje in hoe hij met kinderen op basisscholen aan het werk gaat met zijn boeken en met creatief schrijven en het belang dat hij daaraan hecht.

14.15 uur Tafelgesprekken: taalspecialisten gaan in drie rondes in gesprek met de gastsprekers én met elkaar. 
15.00 uur Thee-koffiepauze
15.15 uur Ledenmoment
Ruimte voor leden om successen, ontwikkelde materialen, etc. te delen

Geert Vermeegen
Geert is onderwijsadviseur / leesspecialist bij de CED-groep

Leesclubs op BS De Gouden Griffel brengen ouders en kinderen samen om boeken te bespreken. Oud-leerkracht Geert vertelt: “Als ouders laten zien dat lezen leuk is, volgen kinderen vanzelf.” Momenteel lezen ze Lily’s Belofte, een indrukwekkend verhaal over overleven en hernieuwde verbinding na Auschwitz. Inmiddels zet Geert zich in als onderwijsadviseur en begeleider van leesclubs in meerdere steden. Neem alvast een kijkje op @leesclubvoorleesbevorderaars

Leesclub met ouders – Springlezend

Heb je iets dat je graag wilt delen met de andere deelnemers? Dan kan. Laat het ons uiterlijk een week van tevoren weten via info@verenigingvantaalspecialisten.nl

15. 45 uur Rondvraag en sluiting
16.00 uur Informele voortzetting/ borrel